bewegen

Het is goed om elke dag te bewegen. Het heeft een positief effect op de gezondheid, gemoedstoestand en het zelfvertrouwen. Veel mensen doen dit al zonder erbij na te denken. Wilt u (meer) bewegen of sporten, ondanks een schildklieraandoening? SON heeft voor u informatie, tips en aandachtspunten op een rij gezet. 

Bewegen met een schildklieraandoening

De schildklier is belangrijk voor de energiehuishouding en een goede werking van uw organen, spieren, hart en bloedvaten. Een schildklieraandoening kan daardoor ook (grote) gevolgen hebben voor uw mogelijkheden om te bewegen en te sporten. Dat maakt dat sporten voor mensen met een schildklieraandoening moeilijker kan zijn. Toch geldt ook hier dat sporten goed is voor het lichaam. In combinatie met een goede behandeling, kan sporten juist ook helpen bij het verminderen van klachten. 

Instelling

Niet stabiel

Tijdens de periode waarin uw schildklieraandoening (nog) niet stabiel is en uw medicatie nog wordt ingesteld, kan het moeilijk zijn om in beweging te blijven. U voelt zich immers al zo moe. Toch is het belangrijk dit -binnen uw grenzen-  te blijven doen zodat uw conditie zoveel mogelijk op peil blijft. Kleine, rustige activiteiten, zoals een wandelingetje naar de brievenbus of de winkel helpen ook. 

Stabiel

Ook als u al wel stabiel bent, kunt u klachten houden, zoals spier- en gewrichtspijn en kortademigheid. Sporten gaat daardoor moeilijker. Wacht met het ontplooien van serieuze sportieve activiteiten tot de schildklieraandoening is gestabiliseerd. 

Klachten die kunnen voorkomen (ook bij een optimale instelling): 

  • Vermoeidheid
  • Pijn in spieren en gewrichten 
  • Snelle verzuring van de spieren
  • Lange(re) tijd nodig voor spierherstel
  • Overbelasting pezen
  • Veranderde hartslag, minder krachtig, lagere frequentie 
  • Verminderd inspanningsvermogen
  • Kortademig

Ieder lichaam is anders en elke schildklierpatiënt reageert anders op bewegen. U bent de enige die weet wat u voelt en kan bepalen waar uw grenzen liggen.
In beweging komen… is voor iedereen anders. Voor de één betekent dit letterlijk actief zijn zoals sporten, een ander moet daar (nog) niet aan denken. In beweging kan ook met kleine stapjes.

Bewegingsintoleratie

Spiervezels

De schildklier heeft invloed op de spieren van het lichaam. Een schildklieraandoening verandert de spieren en geeft, zoals hierboven beschreven diverse soorten klachten. Naar deze invloed, de (mogelijke) klachten en hoe daarmee om te gaan, heeft fysiotherapeut en ervaringsdeskundige Petra Romijn uitgebreid onderzoek gedaan en op haar website www.schildkliersport.com een serie artikelen geschreven over sporten en bewegen met een schildklieraandoening.

Onderzoek

Schildklierpatiënt en promovenda Jeannette Lankhaar onderzoekt ook al een aantal jaren hoe nu precies de bewegingsintolerantie er bij schildklierpatiënten uitziet, wat de oorzaken zijn van deze klachten en hoe we daar het beste mee om zouden kunnen gaan tijdens de behandeling. Regelmatig houdt Lankhaar ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In 2015 publiceerde ze in het huisartsentijdschrift Modern Medicine een overzichtsartikel.

Bronnen:

Meer lezen?

Klik hieronder op één van de thema's / plaatjes.