wisselen medicijn

Niet wisselen als u goed bent ingesteld

Apothekers bieden soms een ander merk aan dan u gewend bent. Als reden wordt veelal genoemd dat de zorgverzekeraar dit voorschrijft (preferentie- of voorkeursbeleid) of dat zij uw merk niet op voorraad hebben. Moet u dit accepteren? Neen!

Uw apotheek behoort u uw eigen merk te bieden; verzekeraars hebben geen voorkeursbeleid voor schildkliermedicijn dus uw apotheek kan zich daar niet op beroepen.

Als u goed bent ingesteld is wisselen van medicijnmerk (of fabrikant) ongewenst. Dit is niet een kwestie van de mening van SON. Dit staat in:

Ook het recente onderzoek naar de gevolgen van het gedwongen overstappen van Thyrax op een ander merk bevestigt dat dit tot ontregeling en grote gezondheidsklachten kan leiden.

Waarom dit stellige standpunt?

Het werkzame bestanddeel (levothyroxine) is bij alle merken hetzelfde (beperkte variatie valt binnen de wettelijke norm). Toch zijn de verschillende merken niet zomaar uitwisselbaar. De hoeveelheid levothyroxine die uit een tablet in het lichaam wordt opgenomen, kan per merk of fabrikant verschillen. Dat komt doordat de merken verschillende hulp- en vulstoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op de opname van de werkzame stof in de maag/darm.

Verandering van medicijn kan dus zorgen voor een verandering in de hormoonspiegel.

Daarnaast kunnen sommige hulp- of vulstoffen (beiden kan) allergische reacties geven, maar dit is vrij zeldzaam. Op de website staat een overzicht van de hulp- en vulstoffen, die u kunt raadplegen als u bekend bent met een overgevoeligheid. 

Wel wisselen

Het kan zijn dat u toch - om medische redenen - van medicijnmerk wilt of moet wisselen, in overleg met uw arts. Lees dan ‘Wisselen van medicijn – aandachtspunten‘, het artikel ‘Feit of Fabel’ en 'Veel gestelde vragen rond overstappen medicatie'.