Medicatie wisselen

Mogelijk wilt u op enig moment wisselen van medicijnmerk levothyroxine, omdat u samen met uw arts hebt besloten dat er een medische aanleiding is. Of u moet wisselen omdat er een medicijntekort van uw merk is ontstaan.

Vooropgesteld: de meeste mensen die wisselen van merk schildklierhormoon ondervinden geen of nauwelijks hinder van een overstap. De praktijk laat echter ook zien dat overstappen op een ander merk voor een aanzienlijke groep gebruikers vervelende gevolgen kán hebben.

 

Aandachtspunten bij overstappen

Wisselen van medicijn dient altijd in overleg met uw behandelaar plaats te vinden.

Dosering

Wees er op bedacht dat het nieuwe merk schildklierhormoon anders kan werken, ook al gebruikt u dezelfde dosering. De werking kan sterker of minder sterk zijn. 
Het werkzame bestanddeel (levothyroxine) is bij alle merken hetzelfde bij eenzelfde dosering, maar de hoeveelheid levothyroxine die uit een tablet in het lichaam wordt opgenomen kan per merk of fabrikant verschillen. Dat komt doordat ze verschillende hulp- en vulstoffen bevatten die onder meer van invloed kunnen zijn op de opname van de levothyroxine in de maag/darm.

Controle

Mensen die schildklierhormoon gebruiken en overstappen op een ander merk moeten goed gecontroleerd worden:

 • na minimaal 6 weken dient de schildklierfunctie in het bloed te worden bepaald. Zo nodig kan daarna de dosering worden aangepast. 
 • frequentere controle is mogelijk nodig bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden.
 • als de laatste bloedcontrole meer dan een half jaar geleden is geweest: ook vóór de overstap bloed laten prikken.

Geduld is een belangrijk onderdeel van de behandeling!

Bloedonderzoek eerder dan 6 weken heeft geen zin omdat het middel een lange tijd nodig heeft door het lichaam te worden verwerkt en er een nieuw evenwicht moet ontstaan. Dit kan soms een paar weken of zelfs maanden duren.

Het is belangrijk om het lichaam de tijd te gunnen. Dus: niet te snel overstappen op nog een ander merk of de dosis te snel verhogen/verlagen.

Ook al zijn de bloedwaarden ‘goed’ na de 6 weken-controle, dan kan het nog weken of zelfs maanden duren voordat het schildklierhormoon ook in de organen terecht is gekomen. U kunt daarom nog langere tijd klachten ervaren. Heb dus geduld.

Het is aan te raden om een dosisverandering in kleine stapjes te doen. Tijdens de instelfase kan een (laag doserings)tablet ook gebroken worden. Indien u goed bent ingesteld, kunt u eventueel aan de apotheek vragen de tabletten te breken.

Mogelijke klachten 

De klachten die u mogelijk kunt krijgen bij het wisselen van medicijnmerk, zijn vergelijkbaar met de klachten die kunnen optreden bij  het voor het eerst instellen op een medicijn met levothyroxine. Soms krijgt u te veel schildklierhormoon, soms te weinig. 
Onderstaande checklist kan u mogelijk helpen om vast te stellen of u (nog) niet (meer) goed bent ingesteld:

 • Moe (gejaagd, niet vooruit te branden)
 • Warm / koud hebben
 • Ontlasting  (hard, zacht)
 • Slaappatroon en -klachten
 • Klachten bewegingsapparaat (spieren, pezen, botten)
 • Stemming en concentratie
 • Bekijk het overzicht van klachten bij een

Als u voor u ongewone, ernstige klachten ervaart: niet wachten, neem contact op met uw arts!
Als u zich na de overstap niet goed voelt: stop niet zelf met het gebruik van het middel. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts.

button webshop 75 75pxSchildklieragenda
Neem de regie van uw eigen behandeling: gebruik de SON Schildklieragenda!
Het kan, zeker in een periode van (opnieuw) instellen, nuttig zijn uw bloedwaarden, dosering, klachten en andere zaken bij te houden. Koop of download de schildklieragenda in de webshop (klik op webshopicoontje).

Bijwerkingen

Ondervindt u na overstappen een vervelende bijwerking of gezondheidsklachten: meld deze bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Uw (huis)arts kan ook bijwerkingen bij Lareb melden.

Meer informatie en contact

 • Wisselen van merk/fabrikant levothyroxine zonder medische noodzaak wordt afgeraden.
 • Ervaringen delen en vragen stellen:
 • Het tekort en gedwongen overstappen van Thyrax: dossier Thyrax.