IK en mijn omgeving

Het hebben van een schildklieraandoening kan (blijvend) invloed hebben op uw leven en uw relaties. Na de diagnose gaan veel mensen een vergelijkbaar proces door: van ontkenning en boosheid naar acceptatie. Wat kan helpen is informatie, advies en contact met lotgenoten. Dit geldt ook voor mensen in uw omgeving. Je hebt een schildklieraandoening tenslotte niet alleen. Gebrek aan energie en stemmingswisselingen kunnen bijvoorbeeld grote invloed op de relaties met anderen hebben. 

Een vervelende fase voor iemand met een schildklierziekte is de fase waarin de ziekte intensief wordt behandeld en er nog geen stabiele situatie is bereikt. Dit kan maanden tot jaren duren en heel wat voeten in de aarde hebben. Steun en begrip uit de omgeving zijn van groot belang. 

Door uw schildklieraandoening moet u soms keuzes maken die u zonder schildklieraandoening niet had hoeven maken. Welke keuzes is voor iedereen anders. Het gaat om de balans vinden tussen draagkracht en draaglast. Als u veel klachten heeft, probeer dan uw draaglast te beperken. U kiest wat u wel doet en wat niet. 

Het is belangrijk dat u, zodra u kunt, uw draagkracht versterkt.

Tips om uw draagkracht te versterken:

  • Inzicht in de ‘schildklier’ en úw schildklieraandoening.
  • Inzicht in uzelf, uw valkuilen, weten waar u energie van krijgt.
  • Deel met anderen, praat er over! Het helpt echt!
  • Zorg goed voor uzelf, voer zelf de regie.
  • Blijf ‘in beweging’.

Waar kunt u terecht:

Contact met andere mensen met een schildklieraandoening:

 

<< Terug naar Dagelijks leven