Innameadvies medicatie en supplementen

Het nuchter moeten innemen van levothyroxine is belangrijk voor de opname van het medicijn. Dit geldt dus ook voor het innemen van extra tabletten, pillen en poeders, drankjes of supplementen tegelijkertijd met of na de inname van de medicatie.

Voor sommigen middelen (zoals mineralen als magnesium) geldt dat er zelfs 4 uur tussen inname moet zitten. In multivitaminen zitten vaak ook mineralen waar dit voor geldt. Controleer en vraag van te voren na bij uw apotheek van tevoren welke medicijnen en dergelijke u wel en niet tegelijkertijd met uw medicatie kunt innemen.

Besef dus dat onschuldig lijkende supplementen en vrij te verkrijgen medicijnen problemen kunnen opleveren door onderlinge interactie. Meld wat u gebruikt bij uw (huis)arts en apotheek.

 

Lees  het verhaal 'Door onschuldig supplement een jaar ontregeld'

Tekorten

Blijvende vage klachten, zoals vermoeidheid, haaruitval, licht in het hoofd of concentratieproblemen, worden soms onterecht gelinkt aan de (niet-optimale behandeling van de) schildklier. Een vitamine- of mineralentekort kan ook de boosdoener zijn. Sommige vitamine- en mineralentekorten komen vaker voor bij mensen met schildklieraandoeningen, ondanks een gezond voedingspatroon; toch wordt het vaak over het hoofd gezien. De klachten lijken namelijk veel op de (rest)verschijnselen bij een schildklieraandoening.

Een tekort aan vitamines of mineralen kan ontstaan door een verminderde darmwerking of darmaandoeningen. Een aantal auto-immuunziekten - die wat vaker in combinatie met schildklieraandoeningen voorkomen - kunnen ervoor zorgen dat voedingsmiddelen niet voldoende worden opgenomen. Hierbij kunt u denken aan een glutenintolerantie (coeliakie) of een pernicieuze anemie. Ook de schildklieraandoening lijkt de oorzaak te kunnen zijn van een slechte opname van voedingsstoffen, maar eventuele achterliggende oorzaken zijn nog niet bekend. 

Een aantal voorkomende tekorten die we bij schildklierpatiënten zien, is naast een vitamine B12-tekort ook vitamine D en ijzer. In dit artikel zullen we op deze voedingsstoffen nader ingaan. De oorzaken van deze tekorten kunnen verschillend van aard zijn. Bespreek dit bij aanhoudende klachten (restverschijnselen) met je behandelend arts en vraag om uw bloed hierop te laten testen of om andere (auto-immuun) aandoeningen uit te sluiten.

Vitamine B12

Patiënten met een auto-immuun schildklieraandoening hebben een (licht) verhoogde kans op andere auto-immuunaandoeningen zoals een vitamine B12 tekort. Bij een auto-immuunaandoening die tot een vitamine B12 tekort leidt wordt dit veroorzaakt door problemen met de opname in de darmen. Aanvullen met tabletten helpt dus niet. Behandeling met B12-injecties is dan nodig om het tekort aan te vullen. In het algemeen kan de behandeling met B12 injecties niet meer worden gestaakt. Bij patiënten die goed zijn ingesteld op schildklierhormoon en toch klachten houden kan het zinvol zijn om de vitamine B12 te controleren.

Lees op de website van de Stichting B12-tekort meer over de diagnostiek of op de website Thuisarts.nl.

IJzer

Om dezelfde opnameproblemen, maar eveneens als de menstruatie is ontregeld, wordt ook bloedarmoede - een tekort aan ijzer - wat vaker gezien in combinatie met schildklieraandoeningen. IJzer is onder andere nodig voor de aanmaak van het schildklierhormoon in het lichaam. Bij een (vermoeden) van een trage schildklier kan het dus van belang zijn ook het ijzergehalte te controleren en eventueel beiden te behandelen. 

Lees meer over bloedarmoede op Thuisarts.nl.

Vitamine D

Een recent onderzoek heeft laten zien dat bij een groep patiënten met een schildklieraandoening een lagere vitamine D spiegel gevonden wordt dan bij een controlegroep. De oorzaak is nog niet duidelijk. Het is wel belangrijk als er sprake is van een tekort aan vitamine D dit met tabletten aan te vullen. 

Referenties

  • Voedingscentrum: Vitamine B12 (cobalamine)
  • Stichting B12-tekort
  • Hu, S., Rayman, M.P. (2017). Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto’s Thyroiditis. DOI: 10.1089/thy.2016.0635

 

>> Ga terug naar Dagelijks leven