Interview Rietje Meijer, directeur SON in jaarverslag CBG

Het CBG kijkt in het jaarverslag 2016 terug op het plotselinge tekort aan Thyrax met SON directeur Rietje Meijer. 
Ze vertelt hoe SON met deze crisis om is gegaan maar ook over de positieve ervaringen die het heeft opgeleverd.

"Ik werd begin 2016 gebeld door het CBG. Dit was vlak voor de publicatie van het persbericht. Ze vertelden me dat ze ons alvast wilden laten weten dat er een probleem zou ontstaan met de beschikbaarheid van Thyrax,” vertelt Rietje. De effecten van dit tekort worden nog altijd door veel schildklierpatiënten ervaren.

Samenwerking

Terugkijkend hebben we ook positieve ervaringen opgedaan en kunnen we uit deze crisis weer lessen trekken voor de toekomst. Denk aan een nauwere relatie tussen SON en het CBG. Er is veel afstemming geweest om eenduidige en correcte informatie met patiënten te delen. Maar ook het uitwisselen van kennis over medicatie en het leggen van contacten met andere patiëntenorganisaties waren positieve ervaringen.

"Het CBG heeft werkelijke belangstelling voor het patiëntenperspectief. Niet alleen maar over de technische kant van de problemen, maar ook over de ervaringen die patiënten hebben. Ze hebben SON zeer serieus genomen, ook omdat zij merkten dat wij professioneel handelden.”

"Ik heb nu meer kennis over de achtergronden van geneesmiddelentekorten die in de toekomst nog kunnen spelen.”

Nog niet klaar

Het werk rond het Thyrax-tekort is voor Rietje Meijer nog niet klaar. Hoewel ondertussen Thyrax weer op de markt is, spelen er nog steeds problemen rond het overstappen van schildkliermedicatie voor patiënten. Daarnaast ondervinden nog velen dagelijks de gevolgen van het Thyrax-tekort. Ook de openbaarmaking van het IGZ rapport over het onderzoek naar het ontstaan van het Thyrax-tekort kan tot vragen leiden en voor onrust zorgen.

Alle opgedane kennis en ervaring van het afgelopen jaar is voor Meijer ook aanleiding om naar de toekomst te kijken. Zo ziet ze gevaren in het huidige preferentiebeleid en effecten van beleidsmaatregelen op de beschikbaarheid van medicijnen. Deze thema’s wil ze verder met het CGB en andere patiëntenorganisaties bespreken.

Lees en kijk het complete interview en video terug met Rietje Meijer op de website CGBjaarverslag.  

Blogfoto: en video CBG