jodium, kelp en zeewier

De laatste tijd zien we vaker discussies en vragen langskomen, over het gebruik van jodium als voedingssupplement en in kelptabletten. Er wordt dan beweerd dat de inname van jodium goed zou zijn voor de schildklier, deze gebruikt immers jodium om te kunnen functioneren. En baat het niet dan schaadt het niet... toch?

Dagelijkse behoefte

Begin juni j.l. heeft de Amerikaanse schildklierorganisatie (ATA) in een statement duidelijk gemaakt dat er wel degelijk reële gevaren zijn verbonden aan het gebruik van jodiumsupplementen en/of kelptabletten.
De ATA adviseert 150 mcg als de dagelijkse behoefte, met als uitzonderingen zwangeren en bij borstvoeding. De normale westerse voeding voorziet heel goed in deze behoefte, door het gebruik van gejodeerd zout, brood, melkproducten en zeevruchten. 

Tot zover nog weinig nieuws...

Overdosering

Volgens de ATA bevatten vele jodium supplementen en kelptabletten een hoeveelheid jodium die enige duizenden keren hoger ligt dan de dagelijkse behoefte en zelfs hoger dan de dagelijkse aanbevolen maximale inname van jodium. 
Er is niet alleen geen enkel bewijs voor een voordeel van het routinematig innemen van meer dan de dagelijkse behoefte; gezien ons dieet en eetgewoonten is het dus ook niet nodig om extra jodium in te nemen.
Sterker nog... een inname van meer dan 1100 mcg jodium per dag (de maximale acceptabele inname) kan juist leiden tot schildklierfunctiestoornissen.

bron: ATA issues statement on the potential risks of excess iodine ingestion and exposure.

Laatst aangepast op