De EfFECTS-studie is een klinische studie in meerdere ziekenhuizen in Nederland naar de rol van de PET/CT scan in de diagnostiek van een schildklierknobbel (nodus).

Bij de diagnostiek van een nodus worden een echo en cytologische punctie (FNA) verricht. Als de punctie het onderscheid tussen een goedaardige en kwaadaardige nodus niet goed kan maken (de patholoog noemt dit resultaat ‘niet-conclusief’: ‘Bethesda 3’ of ‘Bethesda 4’), wordt geadviseerd om via een operatie de helft van de schildklier met daarin de nodus te verwijderen. Bij ongeveer 1 op deze 4 mensen blijkt de nodus kwaadaardig (schildklierkanker).

Tim Korevaar

Dr. Tim Korevaar, Erasmus MC,  presenteerde op 20 oktober 2015 zijn studie over schildklierhormonen en zwangerschap op het internationale congres van schildklierspecialisten (ITC) in Orlando, mede georganiseerd door de Europese organisatie van schildklierspecialisten (ETA ). Zijn  studie werd diezelfde dag ook gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Een felicitatie waard.

Betrokkenheid SON bij onderzoek 

Dr. Korevaar zal ook in ons SON magazine Schild een artikel publiceren over de gevolgen van jodiumtekort en te laag schildklierhormoon tijdens de zwangerschap op de hersenontwikkeling van het kind.

SON is betrokken bij de ontwikkelingen van dit onderzoek en bij vervolgonderzoek. Mede dankzij giften van donateurs was SON in staat tot een kleine financiële bijdrage voor het proefschrift van Dr. Korevaar. Wij wensen hem veel succes.

Meer informatie

 

Dit voorjaar kreeg SON signalen via sociale media dat er een groot knelpunt is voor Graves patiënten met oogproblemen. Een lange wachtlijst van wel 1,5 tot 2 jaar voor decompressie-operaties zou leiden tot schrijnende situaties, zelfs tot onnodige blindheid.   

Oproep:

Omdat alleen signalen onvoldoende beeld geven om iets te ondernemen, kwam er een oproep in het magazine Schild en op de website om problemen te melden.

SON was benieuwd naar de ernst van de problemen, de daadwerkelijke wachttijden en natuurlijk ook de oorzaken. Zonder de oorzaak te kennen, kun je sowieso niets doen. 

Op 27 augustus 2015 wordt de CBG-rapportage van het onderzoek naar de verpakkingswijziging van Thyrax openbaar.

(Het rapport is in te zien op  http://db.cbg-meb.nl/Pars/h09334 ; http://db.cbg-meb.nl/Pars/h08389 ; http://db.cbg-meb.nl/Pars/h13683.)

De voorzitter, directeur, kenniscommissie en de Medisch wetenschappelijke Adviesraad van SON (de MAR) hebben het rapport vooraf kunnen bekijken.

Op 30 juli 2015 heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)  de resultaten van het kwaliteitsonderzoek van Thyrax Duotab in de doordrukstrips gepubliceerd op hun website.