Proefschrift Korevaar

Niet alleen een tekort aan schildklierhormoon kan leiden tot verminderde ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kind of zwangerschapscomplicaties als vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie), ook een teveel aan schildklierhormoon kan mogelijk schadelijk zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van promovendus Tim Korevaar, verbonden aan het Schildkliercentrum van het Erasmus MC.

De oogziekte van Graves is een zeer nare ziekte met grote impact. Onderzoekers brachten in kaart welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Wanneer we weten welke factoren van ertoe bijdragen dat iemand de oogziekte ontwikkelt dan kan dit de behandelwijze veranderen. Hopelijk is dit een eerste aanzet tot het voorkomen van de ziekte in de toekomst.

Dr. Frederik Hes (Klinische Genetica, LUMC), prof. Hans Morreau (Pathologie, LUMC) en prof. Thera Links (Endocrinologie, UMCG en daarnaast lid van de MAR van SON) hebben een subsidie van 353.647 euro ontvangen van de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Zij gaan dit geld inzetten voor hun project ‘Genetische achtergrond schildklierkanker bij kinderen’.

Layal Chaker

Stoornissen in schildklierfunctie zijn gerelateerd met cardiovasculaire aandoeningen zoals hart- en herseninfarcten. Het is echter onbekend in hoeverre er ook een verband is tussen schildklierfunctie en plotse hartdood.

Onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken wijst uit dat zwangere vrouwen met een laag thyroxinegehalte (een schildklierhormoon) een grotere kans hebben op een het krijgen van een kind dat moeite heeft met rekenen. Voor de ontwikkeling van het brein van de baby is thyroxine essentieel tijdens de zwangerschap.