Ongeveer 15 procent van de 10-12.000.000 mensen in de VS met hypothyreoïdie - een traag werkende schildklier - blijven zich ziek voelen, ondanks de kwaliteit van zorg zoals aanbevolen door de American Thyroid Association. Dit blijkt uit onderzoek door RUSH University Medical Center in Chicago. 

Artsen schrijven routinematig levothyroxine voor, een synthetisch schildklierhormoon. De dosering wordt aangepast om bloedniveaus van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) te stabiliseren op een gewenst niveau. Maar die behandeling is niet voor elke patiënt succesvol. 

Test goed,  patiënt niet

Ondanks normale TSH waardes, houden enkele patiënten nog steeds symptomen van hypothyreoïdie. Recent onderzoek uitgevoerd door RUSH University Medical Center stelt deze patiënten in het gelijk.

De ondezoeksresultaten bewijzen dat hun aanhoudende klachten zich niet alleen in hun hoofd afspelen. Uit het onderzoek blijkt dat personen die levothyroxine gebruiken en normale TSH-waarden hebben, significant meer antidepressiva gebruiken dan leeftijdsgenoten met een normale schildklierfunctie. Mensen die schildkliermedicatie gebruiken waren ook minder fysiek actief, wat volgens de onderzoekers duidt op lagere energieniveaus. Daarnaast wogen patiënten ongeveer 10 pond meer dan mensen met dezelfde lengte, hoewel zij minder calorieën innamen. Ook maakten ze meer gebruik van bètablokkers om bloeddruk te verlagen. En statines om het cholesterolgehalte te verlagen.

Slecht voelen en minder actief

De studie bevestigt dat patiënten die levothyroxine gebruiken zich slechter kunnen voelen en minder actief zijn, ondanks de normale TSH waardes bij controles. Dat betekent dat niet alleen goed gekeken moet worden naar de medicatie van deze patiënten, maar ook goed geluisterd moet worden naar hun eigen bevindingen. 

Lees het hele bericht op de site van RUSH University Medical Center.

Meer informatie