De oogziekte van Graves is een zeer nare ziekte met grote impact. Onderzoekers brachten in kaart welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Wanneer we weten welke factoren van ertoe bijdragen dat iemand de oogziekte ontwikkelt dan kan dit de behandelwijze veranderen. Hopelijk is dit een eerste aanzet tot het voorkomen van de ziekte in de toekomst.

Om erachter te komen welke beïnvloedbare factoren ertoe bijdragen dat mensen de oogziekte krijgen verzamelden wetenschappers gegevens van 8.404 Gravespatiënten. In de loop der jaren ontwikkelden 740 van hen de oogziekte. Vervolgens hielden de onderzoekers de gegevens van deze mensen naast de mensen zonder de oogziekte. Zo kwamen ze er achter welke factoren de kans op de oogaandoening beïnvloeden.

Benieuwd welke factoren dit zijn? Je leest het in de decemberuitgave van Schild. Donateurs ontvangen 4x per jaar gratis het Magazine Schild. Het magazine verschijnt in maart, juni, september en december. Als je donateur wordt in de loop van het jaar, ontvang je de magazines die dat jaar al zijn verschenen.

Aanmelden

In 2016 bedraagt de donatie 34,00 euro. Bij automatische incasso betaal je slechts 30,75 euro.

Lees meer over het donateurschap.