Wereldkankerdag 2019

Kanker zet je wereld op z’n kop.

Kijk wat jij kunt doen!

Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. In Nederland spannen vele organisaties - waaronder SON - zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben – op het gebied van preventie, onderzoek, behandeling en psychosociale (na)zorg. Dit aanbod wordt onder de aandacht gebracht met een gezamenlijke campagne van 140 (zorg)organisaties.

Het thema van 2019: late gevolgen

Dit jaar staan de zogenoemde late gevolgen van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen. Ook voor hen is het belangrijk te weten dat er zorg en ondersteuning beschikbaar is, en waar zij die kunnen vinden.

Evenementen

  • Door het hele land worden informatiemarkten, open dagen van inloophuizen en oncologische afdelingen van ziekenhuizen, verwenmomenten en andere evenementen georganiseerd voor iedereen die met kanker geconfronteerd is (geweest). Deze zijn te vinden via www.wereldkankerdag.nl.
  • Op sociale media wordt mensen gevraagd om tussen 1 en 4 februari de profielfoto op z’n kop te zetten om aandacht te vragen voor de impact van kanker.
  • In de online uitzending Vraag Vandaag worden de laatste nieuwtjes op het gebied van onderzoek naar en de behandeling van late gevolgen uiteengezet. Het programma start op 4 februari om 12 uur via www.kwf.nl. Kijkers kunnen via een online chat vragen stellen aan experts, waaronder een oncologieverpleegkundige en een psycholoog.

Meer informatie

 

kanker voorbij

Anke van Haften, schrijver van het boek: “Het leven na kanker gaat met vallen en opstaan. Soms ben ik boos, op iedereen die het niet begrijpt en op mezelf dat ik me dat aantrek. Soms kom ik de trap niet af en andere dagen loop ik fluitend door de stad. Soms moet ik huilen van frustratie en op andere dagen lach ik mezelf uit. Soms spuw ik vuur maar vaak vraag ik om heel veel liefde of juist andersom. Ik ben onberekenbaar als het gaat om stemmingen. Maar daarentegen ben ik er nog en is het leven, nooit saai.”

Woensdag 28 februari was het wereldwijd ‘Rare Disease Day’, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor zeldzame aandoeningen. Schildklierkanker is er één van. Op deze dag hebben het Kankercentrum Nederland (IKNL), zorgprofessionals en patiëntorganisaties (VSOP en NFK) hun rapport ‘Kankerzorg in beeld; zeldzame kanker’ gepresenteerd met hierin tien essentiële aanbevelingen om de vaak slechte prognose van deze groep patiënten te verbeteren.

vragenuurtje

Op Wereldkkankerdag, 4 februari jl. is Daniëlle Dercks van het schilldklierkankerspreekuur van SON twee uur lang - van 10 tot 12 uur - extra telefonisch bereikbaar geweest voor iedereen die vragen heeft over schildklierkanker. Daniëlle is ervaringsdeskundige, heeft zelf in 2014 de diagnose schildklierkanker gekregen en is sinds eind 2015 vrijwilliger bij SON. Marika Porrey, voorzitter schildklierkankerwerkgroep en ook ervaringsdeskundige, was ook stand by. 

SON-werkgroep Overijssel organiseerde in Isala Zwolle een informatie-avond op woensdagavond 19 april 2017. Een succesvolle avond met ongeveer 50 geïnteresseerde bezoekers. Omdat schildklierkanker een relatief zeldzame aandoening is zijn we zeer tevreden met dit aantal. De mensen kwamen uit alle hoeken van het land.