Irene Schouten Brons

Onze ambassadeur Irene Schouten won Brons bij de massastart van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Ontzettend  trots zijn wij op deze geweldige prestatie! Wij feliciteren Irene van harte!

Irene vertelde in Schild magazine (maart 2016) openhartig dat haar leven bepaald wordt door de sport. Hoewel zij ook een schildklieraandoening heeft, is dat voor haar (gelukkig) bijzaak.

Schaatser Irene Schouten vertelt in Schild hoe haar leven veranderde na constaterig van een schildklieraandoening. 

Topsport met een schildklieraandoening is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar hoe ziet een leven eruit als je het aan je schildklier hebt en topsporter bent? Wat moet je er allemaal voor doen, maar ook zeker wat moet je er voor laten?  Topsporter Irene Schouten vertelt in het SON-magazine Schild hoe haar leven veranderde toen er een schildklieraandoening bij haar werd geconstateerd. Zoals Irene zelf zegt “Ik heb een chronische aandoening, maar dat is bijzaak. Mijn leven wordt bepaald door de sport.”

Onlangs is het overzichtsartikel 'Onbegrepen beweegklachten bij behandelde hypothyreoïdie', van de hand van Jeannette Lankhaar1) verschenen in het huisartsentijdschrift Modern Medicine.

"Het artikel geeft een beeld van de aanhoudende (beweeg)klachten bij hypothyreoïdie ondanks langdurige, adequate hormonale substitutietherapie, en wordt daarbij ondersteund door het recent gepubliceerde systematische review. Door gerichte stimulering van sport en een actieve leefstijl kan de vicieuze cirkel van langdurige bewegingsarmoede doorbroken worden, waarna het artikel verder gaat met sportadviezen, gericht op de doelgroep."

Fitte arbeiders

Bedrijven met begrip voor je aandoening? Die denken in mogelijkheden en niet in beperkingen? Voor veel schildklierpatiënten een droom, maar ze bestaan echt. Het internationale bedrijf Pon doet er alles aan om zijn medewerkers er in goede gezondheid en met plezier te laten werken.

Wat voor spierproblemen kunnen er voorkomen bij een te traag werkende  schildklier?

Tekst Petra Romijn

Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de oorzaak van de diverse spierproblemen, die er kunnen zijn bij een te traag werkende schildklier. De ene patiëntengroep heeft er slechts hinder van of wordt er met sporten door beperkt, terwijl een andere groep er zwaar door beperkt wordt in zijn of haar dagelijks leven. Ligt de oorzaak in te weinig fysiek actief zijn door bijvoorbeeld vermoeidheid dat spieren zo achteruit kunnen gaan of is er een fysiologische verklaring voor deze klachten?