Samen beslissen in spreekkamer - keywords

Samen beslissen in de spreekkamer is Patiëntenfederatie NPCF belangrijk. Deze ambitie wordt breed ondersteund. Van de patiënten zelf tot minister Schippers in overleg met de Tweede Kamer: “Samen beslissen is ongelooflijk belangrijk.” De roep om een gelijkwaardig gesprek waarin arts en patiënt samen beslissen over zorg is groot. Helaas gebeurt dit lang nog niet altijd.

Met de campagne 3 goede vragen helpen Patiëntenfederatie NPCF en Federatie Medisch Specialisten patiënten en artsen op weg. De 3 goede vragen geven aanleiding tot een open gesprek over alle behandelopties en de persoonlijke situatie van de patiënt. De 3 goede vragen zijn: Wat zijn mijn mogelijkheden; Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden; Wat betekent dat in mijn situatie?

Proef Radboudumc

De eerste ervaringen met de campagne zijn al opgedaan in het Radboudumc. Alle patiënten die op de polikliniek hoorden van de campagne, zouden de 3 goede vragen aanraden aan hun familie en omgeving. Eén van de patiënten: “Ja, ik denk ook wel dat het de drempel verlaagt om die vragen te stellen.” Ook artsen hebben positieve ervaringen. Eén van de betrokken artsen: “Ik kan het iedereen aanraden, zonder meer. […] Als ik patiënt was, dan zou ik er gebaat bij zijn, dus ik zou zeggen “ja”!

Website

Samen met ziekenhuizen en patiëntenorganisaties worden de 3 goede vragen breed uitgedragen in Nederland. Steeds meer patiënten en artsen gebruiken de website 3goedevragen.nl om het gesprek in de spreekkamer te verbeteren. Artsen en patiënten kunnen hier posters, folders en banners downloaden met informatie over drie goede vragen. Ook de nieuwe handleidingen, presentaties en het filmpje voor wachtkamerschermen zijn gratis te gebruiken.

www.3goedevragen.nl