Nieuws - keywords

Waarom staat deze foto ondersteboven? Omdat SON aandacht wil vragen voor Wereldkankerdag (4 februari). Kanker zet je wereld op z'n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving (schildklier)kanker of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is. Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor meer informatie. 

Jouw profiel ook op z’n kop?

Laat jij ook zien dat jouw wereld op z'n kop staat of dat je iemand die met kanker is geconfronteerd een hart onder de riem wilt steken? Zet dan ook je profielfoto op social media op z'n kop. Neem ondersteboven een foto van jezelf of draai je foto in je fotogalerij of verkenner. 
Gebruik als hashtags #wathebjijnodig en #wereldkankerdag.

Speciale SON-Nieuwsbrief en extra vragenuurtje schildklierkanker

SON heeft 1 februari een speciale nieuwsbrief over schildklierkanker verstuurd aan donateurs en abonnees. Als je de SON-nieuwsbrief nog niet ontvangt, kun je je hier aanmelden. 
Op zondag 4 februari is SON-ervaringsdeskundige Daniellle Dercks twee uur extra telefonisch bereikbaar, van 10 tot 12 uur, voor vragen over schildklierkanker. Lees meer >>

Vraag Vandaag op Wereldkankerdag

Op 4 februari kun je Vraag Vandaag volgen. Een online live-programma rondom kanker gepresenteerd door Lieke van Lexmond, met een chatteam van experts om al jouw vragen live te beantwoorden. Vraag Vandaag is op 4 februari te zien van 15:00-15:45 uur op kwf.nl/wereldkankerdag

In Vraag Vandaag geven Ruud Feltkamp en Monic Hendrickx samen met onderzoekers in begrijpelijke taal antwoord op vragen over kanker. Daarnaast zit er een team van experts voor je klaar om live mee te chatten.

Dutch Endocrine Meeting

In goede samenwerking met de endocrinologen nam SON deel aan het jaarlijkse congres van de endocrinologie in Noordwijkerhout, de Dutch Endocrine Meeting (DEM) op 25-26 januari 2018. De organisatie was in handen van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie, de NVE. Op dit tweedaags congres ontmoette SON weer veel deskundigen, onderzoekers, verpleegkundig specialisten en mede-patiëntenorganisaties. De NVE heeft samenwerking met patiëntenorganisaties hoog in het vaandel en dat komt ook op dit congres tot uitdrukking. 

Nieuws - keywords

In de nieuwe Schild van december leest u onder meer het volgende:

Wat als je schildklierkanker is uitgezaaid?
Hein van Buuren: ‘Als je kanker hebt, weet je dat je aan de verkeerde kant van de streep staat. Maar ik sta wel heel erg aan de verkeerde kant.’  

Wat hebben rotte-eierenlucht, knoflook en schildklierhormoon gemeen?
Meer dan je denkt. Je leest het in Uitgelicht. 

BIG5 congres

‘Samen instellen, klachtenvrij is het doel’ (SON)

Donderdag 9 november j.l. vond in congrescentrum De Reehorst te Ede de tweede editie van het BIG5 congres “Endocrinologie in de huisartsenpraktijk” plaats. Tijdens dit congres werden de vijf meest belangrijke endocriene aandoeningen die voorkomen in de huisartsenpraktijk besproken; schildkierziekten is daar één van. Daarnaast werd er onder andere aandacht besteed aan vitamine B12-problematiek.

De diverse sprekers en workshops met casuïstiek zorgden voor een interactief en leerzaam congres. “De NHG standaarden vormen de leidraad van de presentaties”, aldus dagvoorzitter prof.dr. Bruce Wolffenbuttel (hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten UMC Groningen). Er waren circa 120 huisartsen aanwezig.

Nieuwe formulering Euthyrox

Sinds het Thyrax-tekort slikt een groot deel van de schildklierpatiënten Euthyrox, in Frankrijk Lévothyrox genaamd. Onlangs wijzigde fabrikant Merck de samenstelling van Lévothyrox in Frankrijk. De nieuwe formule bevat geen lactose meer en de hoeveelheid schildklierhormoon per tablet varieert minder dan bij de oude tabletten. Het product is daardoor beter en stabieler, op zich een positieve ontwikkeling.
Merck produceert de nieuwe formule sinds maart 2017 en patiënten in Frankrijk slikken het al. De nieuwe formulering geldt voor alle doseringen.