Thyrax onderzoek Nivel en Pharmo

Uitkomsten onderzoek bevestigen: bezorgdheid was terecht 

Woensdag 19 april zijn de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de gevolgen van het overstappen van het medicijn Thyrax op andere schildkliermedicatie. 350.000 gebruikers van Thyrax moesten afgelopen jaar noodgedwongen overstappen op schildklierhormoonpreparaten van andere producenten. Uit onderzoek naar de gevolgen daarvan blijkt nu dat de kans op overdosering na de overstap flink is.

dr. Marco Medici

Begin april vond de jaarlijkse conferentie van The Endocrine Society in Orlando, VS plaats. Dr. Marco Medici van het Erasmus MC ontving daar de prestigieuze Endocrine Society Early Investigators Award. Medici is arts-onderzoeker op het gebied van endocrinologie.

De internationale prijs wordt uitgereikt aan jonge onderzoekers. Een voorwaarde is dat zij niet langer dan 10 jaar geleden zijn gepromoveerd of medisch specialist zijn geworden, én een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan endocrinologisch onderzoek.

Prof. Jacobijn Gussekloo (LUMC)

Ouderen met een licht verminderde schildklierwerking (subklinische hypothyreoïdie) hebben geen baat bij behandeling met het schildklierhormoon levothyroxine
Dit blijkt uit een grote Europese studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Feit of fabel: Bijwerkingen

“Andere merken levothyroxine geven vaak bijwerkingen.”

De overstap van Thyrax op een ander merk levothyroxine verloopt meestal niet vlekkeloos. Het nieuwe merk krijgt dan vaak de schuld van de klachten. Die heten dan ineens bijwerkingen. Is dat terecht?

Het antwoord is kort maar krachtig: nee.

Persbericht

Thyrax weer beschikbaar

Amersfoort, 31 maart 2017

Farmaceut Aspen bevestigde SON op vrijdag 31 maart dat de laatste productiebatches van Thyrax Duotab zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat betekent dat de productie van het middel inmiddels weer is gestart. De doosjes liggen eind volgende week weer in de schappen van de apotheek, meldt Aspen.