TEVA levothyroxine tablet

Deze week meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat levothyroxine TEVA 25 mcg en 75 mcg tijdelijk niet beschikbaar zijn. De verwachting is dat het middel in beide doseringen weer  beschikbaar is vanaf 2 maart 2017.  

Volgens Farmanco zijn de TEVA tabletten inmiddels weer voldoende beschikbaar. [update 03/03/2017]

 

Maatregelen  

Apothekersorganisatie KNMP adviseert apothekers de beschikbare voorraden levothyroxine TEVA 25  mcg en 75 mcg voorlopig in kleinere hoeveelheden mee te geven aan patiënten. Zo komen patiënten  niet zonder te zitten. Krijg je dus minder TEVA mee dan op het recept staat? Dan kun je met  hetzelfde recept later het resterende deel van het recept ophalen bij je apotheek. Daar zijn geen  extra kosten aan verbonden.  

Eerder tekort TEVA  

In het najaar van 2016 was er ook al een tijdelijk tekort van TEVA in meerdere doseringen. Toen ging  het om tekort van een paar weken dat inderdaad binnen de verwachte periode weer was opgelost. SON vertrouwt er daarom op dat het tekort inderdaad niet langer zal duren dan 2 maart 2017.  

Geen zorgen  

Door de genomen maatregelen door de KNMP én door de eerdere ervaringen met een tijdelijk tekort  aan levothyroxine TEVA, verwacht SON niet dat er problemen zullen ontstaan door dit tijdelijke  tekort. Maar uiteraard houden we de vinger aan de pols.  

Goede voorbereiding  

De ervaring leert helaas dat niet alle apotheken zich houden aan de adviezen van de KNMP of dat zij  niet goed op de hoogte zijn van de details rondom tekorten. Dit leidt niet zelden tot verkeerde  informatie en verwarring bij patiënten. Bereid je daarom goed voor op je bezoek aan de apotheek.  Neem desnoods dit nieuwsbericht mee of wijs je apotheker op het bericht op Farmanco, de  website voor apothekers met actuele informatie rondom tekorten.  

Eén meldpunt  

Sinds 1 januari 2017 zijn de twee voormalige meldpunten medicijntekorten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) samengevoegd tot één meldpunt met strikte meldingsvereisten voor farmacie en groothandel. Het voordeel daarvan is dat tekorten sneller worden gemeld en patiënten eerder op de hoogte zijn. Een keerzijde kan zijn dat er eerder bezorgdheid ontstaat bij patiënten. En dat is niet in alle gevallen nodig.  

Steunpunt Thyrax-tekort  

Schildklierpatiënten kunnen hun vragen bespreken met medewerkers van het Steunpunt Thyrax-tekort door te bellen met het gratis telefoonnummer van het Steunpunt. Je kunt ook een e-mail  sturen aan steunpunt@schildklier.nl.  

SON gaf ook een toelichting op Radio 1.

Terugluisteren?  Klik dan hier. Het item komt rond 9.10 uur aan bod.