Persbericht

Thyrax weer beschikbaar

Amersfoort, 31 maart 2017

Farmaceut Aspen bevestigde SON op vrijdag 31 maart dat de laatste productiebatches van Thyrax Duotab zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat betekent dat de productie van het middel inmiddels weer is gestart. De doosjes liggen eind volgende week weer in de schappen van de apotheek, meldt Aspen.

Het CBG meldt dat het op 30 maart 2017 het productieproces van de nieuwe locatie van Thyrax Duotab goedgekeurde. ‘De proefpartijen voldoen aan dezelfde kwaliteits- en stabiliteitseisen als de oude tabletten’, aldus het CBG. Aspen verwacht Thyrax Duotab in alle sterktes weer te kunnen leveren.

Vervroegd

Eerder liet Aspen weten Thyrax naar verwachting niet eerder dan de tweede helft van 2017 te kunnen leveren. Het leek daarom onvermijdelijk dat alle gebruikers van het middel moesten overstappen op een alternatief middel. De uiterste houdbaarheidsdatum van de laatste doosjes Thyrax is namelijk eind mei 2017. Patiënten die nog Thyrax slikken hoeven nu dus niet meer over te stappen op een ander middel. Dat de goedkeuring door het CBG sneller is dan eerder werd verwacht is daarom goed nieuws.

Terug naar Thyrax

Patiënten die al zijn overgestapt op een alternatief middel hoeven nu niet terug naar Thyrax. Het advies luidt namelijk dat je niet moet overstappen als je goed bent ingesteld en je jezelf daar ook goed bij voelt. Patiënten die veel klachten ervaren vanwege de overstap kunnen het beste hun mogelijkheden overleggen met hun arts.

Waakzaam

De dosering levothyroxine, de werkzame stof in Thyrax, luistert bijzonder nauw. Een minimale wijziging in de dosering kan al merkbare gevolgen hebben. Blijf daarom altijd alert op veranderingen in het lichaam die kunnen wijzen op onder- of overdosering.

Steunpunt Thyrax-tekort

Schildklierpatiënten die te maken hebben met de gevolgen van het Thyrax-tekort en vragen of zorgen hebben, kunnen terecht bij hun behandelend arts, apotheker en bij het Steunpunt Thyrax-tekort van SON. Het Steunpunt is telefonisch (gratis) en per e-mail bereikbaar en kan hen helpen met informatie en aandacht voor de persoonlijke situatie.
Lees hier veelgestelde vragen en antwoorden rond het Thyrax-tekort.

Bron: Persberichten SON