waarschuwing voedingssupplementen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een groot aantal voedingssupplementen onderzocht en ontdekte dat ruim 60% van de voedingssupplementen (verboden) farmacologisch actieve stoffen bevatten. Gebruikers zijn zich niet van de aanwezigheid van deze stoffen bewust waardoor gezondheidsrisico's ontstaan.

Het gaat om supplementen die worden verkocht om af te slanken - onder andere 'fatburners' -, middelen om prestaties te bevorderen ('pre-work-outs') of het libido te verhogen. Een deel van de onveilige producten is van de (Nederlandse) markt gehaald. De NVWA waarschuwt gebruikers van dit type voedingssupplementen toch alert te zijn.

Gezondheidsrisico

Farmacologisch actieve stoffen beïnvloeden de fysiologische functies (bijvoorbeeld de stofwisseling of bloeddruk) van mensen en dieren. Een aantal van deze stoffen komt ook voor in medicijnen en sommige van deze stoffen zijn zelfs verboden in afslankmiddelen.

Voorbeelden van stoffen die voorkomen in de onderzochte supplementen zijn sildenafil, sibutramine, amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne. Ze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen. 

De consument kan aan de hand van de verpakking niet voorspellen of een supplement een farmacologisch actieve stof bevat en in welke concentratie dat in het supplement voorkomt. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee omdat de consument zich niet van de aanwezigheid van deze stoffen bewust is. Daarnaast kan de ene stof de werking van een andere stof versterken.

Extra gevaar ontstaat wanneer een consument een supplement niet gebruikt volgens het voorschrift, bijvoorbeeld door meer pillen te slikken. Ook als hij of zij andere medicijnen gebruikt of het lichaam belast door extra inspanning te leveren, bijvoorbeeld door te sporten, kan dit grotere risico's opleveren.

Afslankproducten

Populaire voedingssupplementen betreffen producten om af te slanken, die vooral online worden aangeprezen en aangeboden. Eind 2016 en begin 2017 waarschuwde de NVWA al voor een aantal gevaarlijke producten en er werden zelfs mensen opgepakt voor de handel in verboden afslankmiddelen. Er werden klachten gemeld als hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.

Op producten die via internet worden aangeboden houdt de NVWA geen toezicht, tenzij er een directe aanleiding voor is. Omdat de verpakking en bijsluiters van deze producten niet altijd alle ingrediënten vermelden is het lastig om te weten of deze middelen voor u gevaarlijk kunnen zijn. Let dus goed op wat u (via internet) aanschaft en gebruikt!

Sportsupplementen

Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan ook op de dopinglijst. Voor (top)sporters is het belangrijk om alleen middelen te gebruiken die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

Doping wordt niet altijd bewust gebruikt. Sterker nog, de Dopingautoriteit vermoedt dat een behoorlijk aantal van de dopingovertredingen onbewust is. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het gebruik van met doping vervuilde voedingssupplementen. Maar ook in een simpele multi-vitamine kan al doping zitten.

Vitamines

Niet alleen genoemde type voedingssupplemtenten kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Eerder waarschuwde het consumentenprogramma Radar bijvoorbeeld al voor gezondheidsklachten door vitamine B6, een standaard onderdeel van veel multivitamines. Naar aanleiding van deze meldingen heeft de minister van VWS inmiddels een maximumnorm ingesteld voor de vitamine B6. 

Advies

In principe hebben de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig. Ga na of het gebruik van een voedingssupplement echt wel noodzakelijk is. U kunt meer lezen over voedingssupplementen bij het Voedingscentrum

Wilt u toch een supplement gebruiken, denk dan goed na over de mogelijke risico's en mogelijke schadelijke wisselwerking met uw voorgeschreven medicatie. Overleg met uw behandelend arts of apotheker. Verder is het van belang om het doseringsadvies op de verpakking op te volgen en niet meerdere producten tegelijkertijd te gebruiken. En neem de tips voor de aanschaf en het gebruik van voedingssupplementen en kruidenpreparaten van de NVWA ter harte.

Bel direct een arts en vermeld het gebruik van een voedingssupplement wanneer er symptomen optreden die u niet vertrouwt. Doe daarnaast ook een melding bij de NVWA en het Bijwerkingencentrum Lareb. Geef hierbij duidelijk aan welk voedingssupplement gebruikt is en waar het gekocht is.

Lees meer

Op de website van SON vindt u een domein 'Voeding' met onder meer informatie over voeding, vitaminen en voedingssupplementen en het effect op uw medicijngebruik.

Bronnen: