zorgverzekering kiezen

November en december zijn de maanden van de nieuwe premies en zorgverzekeringspakketten. Overweeg je overstappen: je huidige zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. 

De handige 1 minuut test: 'Word je beter van een andere zorgverzekering?', aangeboden door Patiëntenfederatie Nederland* kan je verder helpen. Een korte test die je snel inzicht geeft in je situatie: moet ik kijken of ik een andere verzekering nodig heb, of zit ik goed waar ik zit?

Aanvullende verzekeringen veranderen

Aanvullende pakketten veranderen ieder jaar. Kijk daarom met name goed wat je aanvullende verzekering nog vergoedt. Past dit nog bij je zorggebruik en wat je mogelijk het komend jaar verwacht? 

Zorgverzekeraars maken bij iedere polis een digitale zorgverzekeringskaart. Op die kaart geeft je verzekeraar uitleg over de inhoud en gevolgen van de keuze voor een polis. Via linken achterhaal je welke zorg wel en niet is verzekerd. De zorgverzekeringskaart geeft ook inzicht in de aanvullende verzekeringen.

>> Ga naar zorgverzekeringskaart.nl 

Informatiegids Zorgverzekering

De vernieuwde Informatiegids zorgverzekering van Patientenfederatie Nederland* laat zien hoe alles rondom zorgverzekeringen werkt.

Patiëntenfederatie Nederland heeft een uitgebreid dossier rond zorgverzekeringen samengesteld:

  • Doe de test: word je beter van een andere verzekering?
  • Welke keuzes heeft u?
  • Niet alles wordt vergoed: lees hier wat u zelf moet betalen.
  • Gebruik onze tips en kies bewust.
  • Lees de veel gestelde vragen

De volgende organisaties bieden ook betrouwbare informatie en tips over zorgverzekeringen: 

Wat is een goede 'vergelijkingssite'?

De website ConsuWijzer (praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument) geeft inzicht en tips hoe je een goede vergelijkingssite voor zorgverzekeringen kunt herkennen. 

>> Ga naar ConsuWijzer 

Tip: 

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (dels) de jaarlijkse contributie. Patiëntenfederatie Nederland heeft een overzicht gemaakt met deze zorgverzekeraars en de zorgverzekeraars die het níet aanbieden. Als eis kan gesteld worden dat SON aangesloten is bij de Patiëntenfederatie of Ieder(in). SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland.
>> Ga naar het overzicht

 

*SON is lid van Patiëntenfederatie Nederland.