Inmiddels is duidelijk dat de vernieuwde Euthyrox vanaf deze zomer beschikbaar is en geleidelijk zal worden geïntroduceerd. Het betreft een verbetering van het middel, maar we zijn ook voorzichtig. We weten dat minimale veranderingen - zelfs verbeteringen - bij sommige patiënten (tijdelijk) toch vervelende klachten kunnen veroorzaken. 

Voorbereidingen

Om de wijziging in Euthyrox zorgvuldig te begeleiden is er allereerst grondig onderzoek gedaan; de tablet is getest op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Dit onderzoek bevestigt dat de nieuwe tabletten veilig en werkzaam zijn. Diverse Europese medicijnautoriteiten keurden de nieuwe formulering dan ook goed. 

SON hecht groot belang aan een goede communicatie. Het zorgt ervoor dat mensen begrijpen wat er speelt en dat mensen niet onnodig ontregeld raken. Daarom werkten wij met grote inzet mee aan de voorbereidingen van een communicatietraject voor Nederland dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde in samenspraak met de patiëntenorganisaties, de apothekersorganisatie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE). 

Informatiemateriaal in voorjaar beschikbaar

Dankzij eerdere ervaringen met het Thyrax-tekort vonden het CBG, SON en de Nederlandse Hypofyse Stichting elkaar nu al in een vroeg stadium. Daardoor hadden we ruim de tijd om duidelijk informatiemateriaal te maken en ervoor te zorgen dat we alle mogelijke vragen bij de introductie zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Inmiddels is het informatiemateriaal nagenoeg klaar om in het voorjaar te verspreiden en zijn onze bel- en sociale-mediateams geïnformeerd. We gaan ervan uit dat de introductie op deze manier goed verloopt.

Informatie in België

SON werd door patiënten gewezen op informatie in België over de introductie aldaar van de nieuwe Euthyrox.
De situatie en de wijze van introductie is daar echter anders dan in Nederland. Wij adviseren dus om de berichtgeving op onze website en die van het CBG in de gaten te houden voor de Nederlandse situatie, voor het vervolg en de adviezen die daar worden gepubliceerd.

Apotheek of arts informeert patiënt 

Naar verwachting worden de nieuwe tabletten rond de zomer geleverd. De apotheek of arts informeert elke gebruiker over de aanpassingen. Let er dus op dat je goed geïnformeerd wordt. Wij hopen dat er op deze manier een zo probleemloos mogelijke voortzetting van het gebruik van Euthyrox wordt gewaarborgd. 

Merk je desondanks dat het bij jou niet vlekkeloos gaat? Aarzel dan niet en raadpleeg altijd je arts. Soms is een kleine aanpassing van de dosering de oplossing. Ervaar je bovendien bijwerkingen? Meld dit dan altijd bij het Lareb (www.lareb.nl).

Bereid jezelf goed voor

button webshop 75 75pxSlik je Euthyrox? Zorg dan dat je weet bij welke waarden jij jezelf goed voelt. Mocht jij tot de kleine groep behoren die klachten krijgt door de nieuwe formulering, dan weet je naar welke waarden je moet streven. Neem dus geen genoegen met ‘Uw waarden zijn goed’, maar vraag naar de getallen en schrijf ze op.

De Schildklieragenda van SON kan je helpen je bloedwaarden bij te houden en hoe je je voelt. 
Koop of download de schildklieragenda in de webshop (klik op webshopicoontje).

Bron: Dit artikel is de verkorte versie van het artikel ‘Verandering in je pilletje’ in SON-magazine Schild, maart 2019 nr. 1 (pagina 20 en 21). Auteur: Rietje Meijer, directeur SON. Dit nummer verschijnt rond 22 maart 2019.