schildklier ontregelt

“Ik had beter moeten weten; ik wist ook beter!”

Agnes is geen onbekende met schildklierinformatie. Als vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON) adviseert ze bijna dagelijks mensen voorzichtig te zijn met het gebruik van (vrij te verkrijgen) medicijnen, voedingsmiddelen en (voedings)supplementen in combinatie met hun schildklierhormonen. Toch overkwam het haar zelf ernstig ontregelt te raken door het gebruik van magnesiumtabletten.

Ze vertelt SON wat haar overkwam en hoopt dat het anderen waarschuwt voorzichtig te zijn met medicatie en mogelijke problemen die daarmee kunnen ontstaan.

Op 1 januari 2014 is Schildklier Organisatie Nederland, kortweg: ‘SON’, een feit geworden.  

Schildklier Organisatie Nederland (SON) is ontstaan uit de samenwerking van 4 schildklierorganisaties: 

  • Schildklierstichting Nederland (SN)
  • Nederlandse Vereniging van Graves Patiënten (NVGP)
  • Hypo maar niet Happy (HmnH)
  • Stichting Schild

Gelijke rechten

Mensen met een chronische ziekte of handicap mogen door hun aandoening niet worden achtergesteld. Dit is onder meer vastgelegd in de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Een korte uitleg.

Als je schildklier te snel werkt, merk je dat meestal aan klachten: afvallen, beven, hartkloppingen, zweten en diarree, om er een paar te noemen. Mevrouw Bos was bij haar huisarts geweest en doorverwezen, omdat haar licht vergrote schildklier langzaam wat groter was geworden.

Jodium is essentieel voor het functioneren van de schildklier. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende jodium binnen, onder andere via brood. Alhoewel... er zijn tekenen dat de inname van jodium over de hele linie afneemt, zie bijvoorbeeld het RIVM-rapport van medio 2012.