Op 1 januari 2014 is Schildklier Organisatie Nederland, kortweg: ‘SON’, een feit geworden. 

De hielprik maakt het verschil. 

Als je schildklier te snel werkt, merk je dat meestal aan klachten: afvallen, beven, hartkloppingen, zweten en diarree, om er een paar te noemen. Mevrouw Bos was bij haar huisarts geweest en doorverwezen, omdat haar licht vergrote schildklier langzaam wat groter was geworden.

Jodium is essentieel voor het functioneren van de schildklier. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende jodium binnen, onder andere via brood. Alhoewel... er zijn tekenen dat de inname van jodium over de hele linie afneemt, zie bijvoorbeeld het RIVM-rapport van medio 2012.

Als je op Wikipedia de naam Riedel opzoekt, kom je een drankenfabrikant en een fabrikant van wijnglazen tegen. Ook een Duitse voetballer, een discuswerper en een filosoof heten Riedel.

Geen van hen is echter de naamgever van een bijzondere en zeldzame ontsteking van de schildklier, de Riedelse thyreoïditis. Er is heel weinig Nederlandstalige informatie over dit Riedel struma.  Bij deze ontsteking wordt erg veel bindweefsel in de schildklier geproduceerd, en ontstaat een hard struma.