Jodium is essentieel voor het functioneren van de schildklier. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende jodium binnen, onder andere via brood. Alhoewel... er zijn tekenen dat de inname van jodium over de hele linie afneemt, zie bijvoorbeeld het RIVM-rapport van medio 2012.

Ons eetpatroon verandert, bijvoorbeeld door minder brood te eten of meer biologisch brood waaraan geen gejodeerd zout wordt toegevoegd. Dat kan op de middellange termijn leiden tot een toename van schildklieraandoeningen.

Te veel jodium

Als je schildklier te snel werkt, wordt veel jodium uit het bloed in de klier opgenomen en ingebouwd in het schildklierhormoon. Daarom adviseren we mensen met een te snel werkende schildklier (thyreotoxicose) om geen extra jodium te gebruiken. 

Het is daarbij ook al lang bekend dat in landen met jodiumgebrek het geven van extra jodium het aantal gevallen van een te snel werkende schildklier aanzienlijk kan laten toenemen. In het ziekenhuis zien we dit nogal eens optreden na gebruik van jodiumhoudend contrast voor het maken van bijvoorbeeld een CT-scan. Recent moesten wij nog een oudere dame in het ziekenhuis opnemen, die zo’n complicatie had en hier veel klachten door kreeg.

Vroeger gingen artsen in de behandeling van een struma met hyperthyreoïdie weleens over tot het zogenaamde plummeren: voorafgaande aan een operatie gedurende een korte tijd behandelen met kaliumjodidedruppels om de sterke doorbloeding van de schildklier te verminderen. Hierdoor kon men met minder complicaties opereren.

Jodium op internet

Extra jodium als je schildklier al te snel werkt, is echter niet heel verstandig.

Internet is een bron van oneindig veel informatie, maar ook van veel onzin. Zo nu en dan duiken op internet mensen op, die onder het mom van ‘natuurlijke behandeling’ extra jodium adviseren als de schildklier te snel werkt. Dat is in de meeste gevallen echter olie op het vuur gooien: het kan de thyreotoxicose aanzienlijk verergeren en veel moeilijker behandelbaar maken.

Gelukkig staan steeds vaker ervaren patiënten klaar op sociale media als Twitter om dergelijke flauwekul te ontkrachten.

Tekst: Bruce Wolffenbuttel
Verschenen in Schild Magazine, juni 2014