Wat is Pernicieuze anemie / Vitamine B12-tekort

Letterlijk betekent het 'schadelijke bloedarmoede' 1). In vroeger tijden was dit een vorm van bloedarmoede die zich niet liet behandelen met ijzertabletten, en uiteindelijk tot de dood leidde. Tegenwoordig weten we dat deze vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12.

Pernicieuze anemie is ook bekend onder de naam: de ziekte van Addison-Biermer (niet te verwarren met de ziekte van Addinson = verminderde bijnierfunctie) of macrocytaire of megaloblastaire anemie.
Naast bloedarmoede en de daarbij horende klachten, hebben mensen ook neurologische en andere klachten. Door betere voeding en vooral meer foliumzuur in de voeding (foliumzuur kan ten dele compenseren voor vitamine B12) heeft nu nog slechts een minderheid van de pernicieuze anemie-patiënten bloedarmoede.

Vitamine B12-tekort

Het tekort aan vitamine B12 ontstaat bij dit ziektebeeld omdat het lichaam B12 niet (goed) meer opneemt. We zijn voor vitamine B12 afhankelijk van onze voeding. Vitamine B12 zit alleen in vlees, vis, eieren en zuivel.
Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, onder andere voor het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hart- en vaatstelsel en het maagdarmstelsel.vitb12 ampul

De klachten worden dus veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12 in het lichaam. Vitamine B12 is een van de in water oplosbare vitaminen (B en C), maar heeft net als de vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) wel een voorraad in het lichaam. Die voorraad kan tot wel 10 jaar meegaan en een tekort wordt pas na jaren en sluipend merkbaar. Het kan ook weer geruime tijd duren voor zowel de benodigde hoeveelheid vitamine B12 én de voorraad weer is aangevuld. 2)

Waarom staat dit op een site over schildklierziekten?

De ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves - samen goed voor de overgrote meerderheid van de schildklierpatiënten - zijn zogenaamde auto-immuunziekten. Vitamine B12-tekort kan verschillende oorzaken hebben, en een van die oorzaken is een auto-immuunziekte. De ziekte van Hashimoto of Graves en pernicieuze anemie, is een veel voorkomende combinatie van auto-immuunziekten.