Je bent moe. Het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht. Je gaat zoeken op internet en vraagt je op een gegeven moment af: Kan het mijn schildklier zijn? Schildklier-aandoeningen worden vaak over het hoofd gezien. Wanneer is het verstandig de huisarts te vragen je te laten testen?

Klachten

Bekijk de (meest voorkomende) klachten van een te trage schildklier (hypothyreoïdie) of van een te snelle schildklier (hyperthyreoïdie). 
Naast de klachten zijn er ook risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een schildklieraandoening beïnvloeden.

Bloedonderzoek

Als je je klachten herkent in een van de lijsten - of mogelijks zelfs in beiden - en extra risico loopt, vraag dan je huisarts om een bloedonderzoek om je schildklier te testen. De test die een goede indruk kan geven van de schildklierfunctie is de TSH. Dit hormoon wordt in het lichaam (hypofyse) geproduceerd om de schildklier te stimuleren schildklierhormoon af te geven aan het bloed. Als er te weinig schildklierhormoon in het bloed/lichaam beschikbaar is, zal de TSH-waarde verhoogd zijn.

  • Als de TSH normaal is (lees meer over bloedtesten), dan is de schildklier waarschijnlijk niet de oorzaak van uw klachten.
  • Als de TSH te hoog of te laag is, zal het laboratorium nog een extra test uitvoeren: De (vrije) FT4. Dit hormoon is het schildklierhormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd voor de weefsels en organen.

In veel laboratoria ligt een normale TSH tussen 0.4 en 4.0 mU/l
Een normale FT4 waarde ligt tussen 9 en 24 pmol/l
Een waarde in de buurt van de 'normaalgrenzen' kan al klachten geven.
De normaalwaarde verschilt per persoon..

 

Bij  het menu-onderdeel 'Diagnose' wordt er uitgebreider ingegaan op deze informatie.