Schildklierkanker in de schijnwerpers

De maand september staat elk jaar wereldwijd in het licht van schilklierkanker. Hierover kun je meer lezen in het artikel “Aandacht voor een zeldzame ziekte” dat Daniëlle Dercks afgelopen september schreef voor SON.  
Maarten van der Weijden zwom om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Hij zwom ook voor onderzoek naar stamceltherapie tegen hypothyreoïdie die meestal ontstaat bij de behandeling van schildklierkanker. 
In november gaan medisch specialisten de laatste ontwikkelingen rondom schildklierkanker bespreken in Rotterdam. Er is een landelijk netwerk opgezet dat zich richt op verbetering van de zorg voor schildklierkanker. 

Zaterdag 10 november 2018
Hilversum

Schildklierkanker is een zeldzame ziekte en niet veel mensen zijn hiermee bekend. Daarom organiseren we deze middag om elkaar te ontmoeten en ervaringen met elkaar te delen.
Lees meer >>

Het ontstaan van tumoren

Het lichaam is opgebouwd uit cellen. Cellen verouderen, beschadigen en worden vervangen door nieuwe cellen, door middel van celdeling. Bij zo’n celdeling splitst een cel in twee nieuwe cellen, die ook weer kunnen delen in tweeën, etc. Dit proces ligt ten grondslag aan het onderhoud van weefsels en organen in het lichaam.

Een celdeling kan soms verkeerd gaan. Dan ontstaan er cellen met een afwijkende vorm en werking. Meestal worden deze afwijkende cellen afgebroken, maar soms kunnen ze zich gaan delen en kunnen er tumoren ontstaan. De meeste van deze tumor zijn goedaardig (benigne) maar soms zijn deze kwaadaardig (maligne).