Het lichaam is opgebouwd uit cellen. Cellen verouderen, beschadigen en worden vervangen door nieuwe cellen, door middel van celdeling. Bij zo’n celdeling splitst een cel in twee nieuwe cellen, die ook weer kunnen delen in tweeën, etc. Dit proces ligt ten grondslag aan het onderhoud van weefsels en organen in het lichaam.

Een celdeling kan soms verkeerd gaan. Dan ontstaan er cellen met een afwijkende vorm en werking. Meestal worden deze afwijkende cellen afgebroken, maar soms kunnen ze zich gaan delen en kunnen er tumoren ontstaan. De meeste van deze tumor zijn goedaardig (benigne) maar soms zijn deze kwaadaardig (maligne).

 

Besloten Facebookgroep
SON heeft een speciale besloten groep voor (ex)schildklierkanker patiënten voor alle leeftijden, ook voor ouders van kinderen met schildklierkanker of partners van.  
Je bent van harte welkom! https://www.facebook.com/groups/schildklierkanker/

 

Schildklierkanker

Kanker is een kwaadaardige groep cellen of gezwel. Kenmerkend voor kankercellen is dat ze het omliggende weefsel binnendringen en/of zich verspreiden door het lichaam en elders nieuwe gezwellen veroorzaken, dit zijn uitzaaiingen of metastasen. Bij goedaardige gezwellen komen de uitzaaiingen niet voor.
Er zijn vele vormen van kanker met allemaal hun eigen kenmerken. Het gemeenschappelijke is de ongeremde celdeling.

Schildklierkanker is een zeldzame afwijking van de schildklier en van kanker, meestal is er sprake van een van de vier verderop genoemde typen schildklierkanker.

Voor nadere informatie over de werking van de schildklier verwijzen we naar de pagina's in het menu Schildklier.

SON heeft ook een jongerengroep, SjONg

> Lees hier over de informatiebijeenkomst van 19 april in Zwolle