mitochondria

Zoek voor termen
Begint met Bevat Exacte termIk doe een gok

Woordenlijsten

Term Definitie
mitochondria

de energiecentrale van de cel die het cellulaire metabolisme reguleert

Een mitochondrion (enkelvoud) is een klein celorganel (deel van een cel), dat functioneert als energiecentrale van de cel en de regulatie van het cellulaire metabolisme (energiehuishouding). 
Omdat mitochondriën de cel van energie voorzien, is er een verband tussen de energiebehoefte van een cel en het aantal mitochondriën per cel. 1)

Ook oefenen schildklierhormonen een direct effect uit op vrijwel alle orgaansystemen van het lichaam en beïnvloeden ze belangrijke spiercelactiviteiten zoals eiwitsynthese, glycogeenmetabolisme en mitochondriële activiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een veranderde schildklierfunctie van invloed is op het vermogen om beweging uit te oefenen. Zowel de inspanningscapaciteit als het uithoudingsvermogen zijn dan ook verminderd bij hypothyreoïdie. Schildklieraandoeningen zijn onderwerp van talrijke studies in de meest uiteenlopende gebieden van de gezondheidswetenschap. Onder de vele gevolgen van hypothyreoïdie wordt verminderde bewegingstolerantie echter zelden beschreven in de literatuur. 2)

Bron

  1. Wikipedia
  2. Hypothyreoïdie en bewegingsintolerantie: een casusbeschrijving; Lankhaar JAC, et al. 2011